ALGEMENE VOORWAARDEN Tuin en Huis

Artikel 1
In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: - opdrachtgever/koper: de natuurlijke persoon of rechtspersoon die aan Tuin en Huis opdracht heeft gegeven tot het leveren van goederen en/of diensten en/of werkzaamheden; - opdrachtnemer/verkoper: Tuin en Huis.

Artikel 2 - Algemene voorwaarden en totstandkoming overeenkomst
2.1
Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen en overeenkomsten waarbij Tuin en Huis goederen en/of diensten van welke aard dan ook aan opdrachtgever/koper levert, en/of tot aanneming van werk, ook indien deze goederen, diensten en/of het werk niet (nader) in deze voorwaarden zijn omschreven.
2.2
Afwijkingen op deze algemene voorwaarden zijn slechts geldig indien deze uitdrukkelijk schriftelijk zijn overeengekomen. Tuin en Huis heeft het recht om de voorwaarden eenzijdig aan te passen. Telkens zal tussen opdrachtgever en Tuin en Huis de laatste versie van de algemene voorwaarden van toepassing zijn.
2.3
Alle aanbiedingen zijn vrijblijvend, tenzij in het aanbod schriftelijk uitdrukkelijk anders is aangegeven.
2.4
De overeenkomst komt tot stand, zodra de acceptatie van het aanbod Tuin en Huis heeft bereikt. Door de acceptatie verklaart de opdrachtgever/koper zich akkoord met de toepasselijkverklaring van deze algemene verkoop- en betalingsvoorwaarden en doet hij, zonodig, afstand van een toepasselijkverklaring van eigen inkoopvoorwaarden.
2.5
Indien in de acceptatie voorbehouden of wijzigingen ten opzichte van de offerte worden aangebracht, komt in afwijking van het in het vorige lid bepaalde de overeenkomst pas tot stand, indien Tuin en Huis aan de opdrachtgever/koper bericht heeft met deze afwijkingen van de offerte in te stemmen.
2.6
Indien enige bepaling van deze algemene voorwaarden nietig is of vernietigd wordt, zullen de overige bepalingen van deze algemene voorwaarden volledig van kracht blijven en zullen Tuin en Huis en opdrachtgever in overleg treden teneinde nieuwe bepalingen ter vervanging van de nietige c.q. vernietigde bepalingen overeen te komen, waarbij zoveel mogelijk het doel en de strekking van de nietige c.q. vernietigde bepaling in acht wordt genomen.

Artikel 3 - Meer- en minderwerk
3.1
In de overeenkomst is de bevoegdheid begrepen om verricht meerwerk afzonderlijk in rekening te brengen. Het meerwerk dient schriftelijk en vooraf tussen partijen te worden overeengekomen.
3.2
De verrekening van meer- of minderwerk vindt plaats zo spoedig mogelijk nadat dit bekend is en uiterlijk bij de (op)levering.
Tuin en Huis kan terstond na het bekend worden van de hoogte van het verschuldigde bedrag aan meer- of minderwerk aan opdrachtgever een factuur zenden. Het bepaalde in artikel 10 (Betaling) is overeenkomstig van toepassing.
3.3
Wanneer na het aangaan van de overeenkomst in overleg met de wederpartij het (op)geleverde groter of kleiner van omvang is dan oorspronkelijk overeengekomen, is Tuin en Huis gerechtigd de reële daardoor ontstane meerprijs aan opdrachtgever te berekenen of de werkelijk daardoor bespaarde kosten in mindering te brengen op het verschuldigde bedrag.
3.4
Alle wijzigingen in het werk, hetzij door een bijzondere opdracht van de opdrachtgever, hetzij noodzakelijk gebleken voorzieningen om onvoorziene moeilijkheden te voorkomen of gerezen problemen op te lossen wanneer daaruit meerdere kosten ontstaan, worden beschouwd als meerwerk en voorzover daaruit minder kosten ontstaan, worden beschouwd als minderwerk in de zin van dit artikel. Verwezen wordt naar lid 1 van dit artikel.
3.5
Een opdracht tot meerwerk door een gemachtigde die bij de totstandkoming en verdere uitvoering der overeenkomst door opdrachtgever is aangezocht zijn zaken te behartigen, wordt aangemerkt als een opdracht zijdens opdrachtgever en de gemachtigde.

Artikel 4 - Uitvoering van de overeenkomst
4.1.
Overeenkomsten tot aanneming van werk kunnen worden aangegaan op basis van een vaste aanneemsom en/of op basis van regiebasis.
4.2.
Tuin en Huis heeft het recht ter uitvoering van haar werkzaamheden derden, onder meer als onderaannemer, in te schakelen.
4.3.
Indien tijdens de uitvoering van de overeenkomst blijkt dat het voor een behoorlijke uitvoering noodzakelijk is om de te verrichten werkzaamheden te wijzigen of aan te vullen, zullen partijen tijdig en in onderling overleg de overeenkomst dienovereenkomstig aanpassen. Wijzigingen in de overeenkomst zullen slechts van kracht zijn, indien zij schriftelijk tussen opdrachtgever/koper en Tuin en Huis zijn overeengekomen.
4.4.
Indien partijen overeenkomen dat de overeenkomst wordt gewijzigd of aangevuld, kan het tijdstip van voltooiing van de uitvoering daardoor worden beïnvloed. Tuin en Huis zal opdrachtgever zo spoedig mogelijk hiervan op de hoogte stellen.
4.5.
Indien wijzigingen leiden tot verhoging of verlaging van de kosten, dient een daaruit voortvloeiende wijziging in de koopprijs schriftelijk tussen partijen te worden overeengekomen.
4.6.
Opdrachtgever dient Tuin en Huis te informeren over bijzondere omstandigheden die het gebruik van (bijzondere) hulpmiddelen noodzakelijk maken. Bij het niet geven van deze informatie of in het geval van onjuiste of onvolledige informatie door opdrachtgever zijn de kosten van het gebruik van bijzondere hulpmiddelen alsmede de schade die hieruit voortvloeit voor rekening van opdrachtgever.
4.7.
Tenzij anders is overeengekomen zorgt de opdrachtgever ervoor dat de aannemer tijdig kan beschikken: a. over de voor de opzet van het werk benodigde gegevens en goedkeuringen (zoals publiekrechtelijke en privaatrechtelijke toestemmingen), zo nodig in overleg met de aannemer; b. over het gebouw, het terrein of het water waarin of waarop het werk moet worden uitgevoerd; c. over voldoende gelegenheid voor aanvoer, opslag en/of afvoer van bouwstoffen en hulpmiddelen; d. over aansluitingsmogelijkheden voor elektrische machines, verlichting, verwarming, gas, perslucht en water.
4.8.
De benodigde elektriciteit, gas en water zijn voor rekening van de opdrachtgever.

Artikel 5 - Kwaliteit en omschrijving van de te leveren goederen
5.1
Tuin en Huis verbindt zich jegens opdrachtgever om de goederen te leveren in de omschrijving, kwaliteit en hoeveelheid als nader in de (eventueel later gewijzigde) offerte omschreven.
5.2
Van de eventueel door opdrachtgever aan Tuin en Huis verstrekte ontwerptekeningen, werk- en detailtekeningen, modellen, fotografische opnamen, monsters, ontwerpen, logo’s, opgegeven afmetingen, hoeveelheden, designs, kleuren, materialen en/of andere gegevens wordt door Tuin en Huis aangenomen dat deze juist en adequaat zijn, zonder enig nader onderzoek.
5.3
Opdrachtgever vrijwaart Tuin en Huis tegen aanspraken in en buiten rechte van derden die stellen dat op een merk, octrooi, handelsnaam, model, auteursrecht of enig ander recht van die derden inbreuk is gemaakt door het gebruikmaken door Tuin en Huis van de in artikel 5.2 vermelde gegevens. Indien derden bezwaar maken tegen levering, is Tuin en Huis, onverminderd het voorgaande, zonder meer gerechtigd de levering niet uit te voeren en/of terstond te staken en vergoeding voor de gemaakte kosten en schadevergoeding van opdrachtgever te verlangen, zonder dat Tuin en Huis tot enige schadevergoeding jegens opdrachtgever is gehouden.

Artikel 6 - Ontwerpen en adviezen
6.1
De door Tuin en Huis vervaardigde of verstrekte ontwerpen, tekeningen, berekeningen, beschrijvingen, modellen, blijven haar eigendom, ook al heeft Tuin en Huis daarvoor aan opdrachtgever kosten in rekening gebracht.
6.2
Opdrachtgever staat ervoor in dat deze in opdracht van opdrachtgever verstrekte gegevens en/of zaken, niet dan met de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van Tuin en Huis worden gekopieerd, aan derden vertoond, bekend gemaakt of gebruikt, op welke wijze dan ook en in de ruimste zin des woords. Indien opdrachtgever deze verplichting niet nakomt danwel er sprake is van een toerekenbare tekortkoming van opdrachtgever in de nakoming van de verbintenis, is opdrachtgever verplicht de daaruit voortvloeiende schade aan Tuin en Huis te vergoeden.
6.3
Ook in geval opdrachtgever afziet van het plaatsen van een order is opdrachtgever gehouden de reeds gemaakte ontwerpkosten aan Tuin en Huis te vergoeden en de aan opdrachtgever door Tuin en Huis verstrekte documenten zoals bedoeld in artikel 6.1 aan Tuin en Huis te retourneren zonder hiervan een kopie te behouden.

Artikel 7 - (Op)levering
7.1
Tenzij schriftelijk anders overeengekomen, geschiedt (op)levering door een door Tuin en Huis te bepalen wijze.
7.2
In geval van oplevering van een werk, nodigt Tuin en Huis opdrachtgever uit voor opneming van het werk. Opneming door de opdrachtgever vindt plaats in aanwezigheid van Tuin en Huis.
7.3
Na opneming dient opdrachtgever binnen 8 dagen schriftelijk aan Tuin en Huis mede te delen of het werk al dan niet is goedgekeurd, met omschrijving van eventueel aanwezige kleine gebreken of met vermelding van de redenen voor onthouding van de goedkeuring van het werk.
7.4
Kleine gebreken mogen geen reden vormen voor de onthouding van goedkeuring van het werk door de opdrachgever, mits deze gebreken een eventuele gebruikname niet in de weg staan.
7.5
Indien schriftelijke mededeling ten aanzien van de goedkeuring binnen 8 dagen uitblijft, wordt het werk geacht op de achtste dag na opneming te zijn goedgekeurd.
Dit is tevens het geval indien opneming door de opdrachtgever na herhaald verzoek daartoe uitblijft. Tevens wordt het werk geacht te zijn goedgekeurd door ingebruikname van het werk of een gedeelte daarvan.
7.6
Tuin en Huis is gehouden de kleine gebreken als bedoeld in lid 4 zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen 30 dagen te herstellen. Deze termijn wordt echter verlengd met de geldende levertijden voor zover Tuin en Huis hiervoor afhankelijk is van levertijden van onderdelen c.q. producten door derden.
7.7
(Op-)levertijden worden geacht bij benadering te zijn overeengekomen, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk een fatale termijn is afgesproken. De levertijd gaat in op het moment dat alle voor de uitvoering van de overeenkomst noodzakelijke gegevens in het bezit zijn van Tuin en Huis.
7.8
Ingeval van overschrijding van de (op-)levertijd, dient opdrachtgever Tuin en Huis schriftelijk in gebreke te stellen, waarbij hij aan Tuin en Huis een redelijke termijn geeft om alsnog (op) te leveren. Deze termijn bedraagt ten minste 30 dagen. Tuin en Huis kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor schade c.q. kosten aan de zij-de van opdrachtgever als gevolg van deze verlenging.
7.9
De (op)levertijd kan door Tuin en Huis worden verlengd indien er zich omstandigheden voordoen die ten tijde van het sluiten van de overeenkomst door Tuin en Huis niet voorzienbaar waren, zonder dat Tuin en Huis aansprakelijk is voor eventueel hierdoor bij op-drachtgever ontstane schade.
7.10
Het is Tuin en Huis toegestaan verkochte zaken en/of het werk in gedeelten (op) te leveren. Dit geldt niet indien een deellevering geen zelfstandige waarde heeft. Indien de zaken in gedeelten worden geleverd, is Tuin en Huis bevoegd elk gedeelte afzonderlijk te factureren.
7.11
Vanaf het moment van de (op)levering zijn de zaken c.q. is het werk voor risico van opdrachtgever en komt alle directe en indirecte schade, welke aan en/of door de zaken of het opgeleverde werk voor opdracht gegeven en/of derden mocht ontstaan voor rekening van de opdrachtgever. Risico-overgang vindt eveneens plaats op het moment dat Tuin en Huis conform de overeenkomst de zaken en/of het werk ter aflevering aanbiedt doch opdrachtgever om welke reden dan ook niet afneemt c.q. niet meewerkt aan oplevering op de wijze door Tuin en Huis te bepalen zoals bedoeld in artikel 7.1.

Artikel 8 – Afnameverplichting
Opdrachtgever is verplicht de verkochte zaken af te nemen op het moment waarop deze worden bezorgd danwel het moment waarop deze volgens de overeenkomst aan hem ter beschikking worden gesteld. Indien opdrachtgever de afname weigert of nalatig is met het verstrekken van informatie of instructies, noodzakelijk voor de levering, zullen de zaken worden opgeslagen voor risico van de opdrachtgever. Opdrachtgever zal in dat geval alle aanvullende kosten, waaronder in ieder geval de opslagkosten, verschuldigd zijn.

Artikel 9 – Reclames
9.1
Opdrachtgever dient de zaken bij aflevering – of zo spoedig daarna als mogelijk – te (laten) onderzoeken. Hierbij dient opdrachtgever na te gaan of het geleverde aan de overeenkomst beantwoordt, te weten: -of de juiste zaken zijn geleverd; -of de afgeleverde zaken wat betreft kwantiteit overeenstemmen met hetgeen is overeengekomen; -of de afgeleverde zaken voldoen aan de overeengekomen kwaliteitseisen of – indien deze ontbreken – aan de eisen die gesteld mogen worden voor een normaal gebruik en/of handelsdoeleinden.
9.2
Iedere klacht terzake van onvolledige of onjuiste levering dient direct, doch uiterlijk binnen drie dagen na aflevering, duidelijk omschreven en gemotiveerd, schriftelijk te worden kenbaar gemaakt. Klachten met betrekking tot eigenschappen van de geleverde zaken kunnen, eveneens duidelijk omschreven, gemotiveerd en schriftelijk worden ingediend, echter binnen een termijn van drie dagen na ontdekking, doch uiterlijk binnen drie maanden na aflevering.
9.3
De termijnen genoemd in dit artikel betreffen vervaltermijnen.

Artikel 10 – Betaling
10.1
Tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen en vooraf kenbaar gemaakt, dient betaling te geschieden binnen 30 dagen na leverings/montage en/of factuurdatum.
10.2
Indien betaling niet binnen de overeengekomen termijn door Tuin en Huis is ontvangen, is opdrachtgever van rechtswege in gebreke en is opdrachtgever Tuin en Huis een rente verschuldigd van 2% per maand, berekend over het verschuldigde bedrag met ingang van de vervaldag, zonder dat enige aanmaning of ingebrekestelling nodig zal zijn. De kosten van buitengerechtelijke invordering die de opdrachtgever aan Tuin en Huis verschuldigd is worden tussen partijen vastgesteld op basis van de Wet normering buitengerechtelijke incassokosten en het bijbehorende Besluit. Die kosten zullen in geval van gerechtelijke invordering bovenop de proceskosten verschuldigd zijn. Indien Tuin en Huis kan aantonen hogere kosten te hebben gemaakt, welke redelijkerwijs noodzakelijk waren, komen ook deze voor vergoeding door opdrachtgever in aanmerking.
10.3
Bij niet tijdige en/of volledige betaling, is Tuin en Huis bevoegd om haar werk volledig en/of gedeeltelijk op te schorten.
10.4
Opdrachtgever doet afstand van haar recht op opschorting en/of verrekening, tenzij de opdrachtgever niet handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf.

Artikel 11: 5% regeling
11.1
Dit artikel is slechts van toepassing op aanneming van werk die strekt tot de nieuwbouw van een woning in opdracht van een consument, dat wil zeggen een natuurlijk persoon die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf.
11.2
De consument kan zonder beroep te doen op artikel 6:262 BW en onder behoud van zijn recht op oplevering, maximaal 5% van de aannemingssom inhouden op de laatste termijn of laatste termijnen en dit bedrag in plaats van aan de aannemer te betalen, in depot storten bij een notaris.
11.3
De notaris brengt het bedrag in de macht van de aannemer nadat drie maanden zijn verstreken na het tijdstip van oplevering, tenzij de consument van zijn in artikel 6:262 BW toegekende bevoegdheid gebruik wenst gebruik te maken. In dat geval deelt de consument aan de notaris mee tot welk bedrag het depot moet worden gehandhaafd.
11.4
De notaris brengt het bedrag voorts in de macht van de aannemer voor zover de consument daarin toestemt, de aannemer vervangende zekerheid stelt of bij een uitspraak die partijen bindt, is beslist dat een depot niet of niet langer gerechtvaardigd is.
11.5
Indien de consument aan de aannemer schadevergoeding verschuldigd is wegens de depotstorting of de door de aannemer gestelde vervangende zekerheid, wordt deze gesteld op de wettelijke rente van artikel 6:119 BW. Gedurende de drie maanden na oplevering is zij niet verschuldigd, zelfs niet indien geen gebreken worden geconstateerd.
11.6
De door de notaris berekende kosten voor het depot komen voor rekening van de consument. De door de notaris te vergoeden rente over het depotbedrag komt ten gunste van de consument.

Artikel 12 – Aansprakelijkheid
12.1
De aansprakelijkheid van Tuin en Huis is beperkt tot de schade die te beschouwen is als een onmiddellijk en direct gevolg van de niet-nakoming of gebrekkige nakoming, een en ander beperkt tot het bedrag dat door de verzekering van Tuin en Huis wordt gedekt. Indien de verzekering in enig geval niet tot uitkering overgaat of de schade niet door de verzekering wordt gedekt, is de aansprakelijkheid beperkt tot de hoogte van het laatst gefactureerde factuurbedrag. Indirecte schade zoals bedrijfsschade, gemiste omzet en/of winst komen nimmer voor vergoeding in aanmerking.
12.2
Tuin en Huis zal nimmer aansprakelijk zijn voor schade ten gevolge van gebreke in door derden uitgevoerde werkzaamheden dan wel door derden geleverde zaken.
12.3
De in deze voorwaarden opgenomen beperkingen van de aansprakelijkheid gelden niet indien de schade is te wijten aan opzet of grove schuld van Tuin en Huis en/of haar ondergeschikten.
12.4
De opdrachtgever draagt de verantwoordelijkheid voor de juistheid van de door of namens hem verstrekte gegevens.
12.5
Verschillen tussen de tijdens de uitvoering blijkende toestand van bestaande gebouwen, werken en terreinen enerzijds en de toestand die de aannemer redelijkerwijs had mogen verwachten, geven de aannemer recht op vergoeding van de daaruit voortvloeiende kosten.
12.6
Indien na de totstandkoming van de overeenkomst blijkt dat het bouwterrein verontreinigd is of de uit het werk komende bouwstoffen verontreinigd zijn, is de opdrachtgever aansprakelijk voor de daaruit voor de uitvoering van het werk voortvloeiende gevolgen.
12.7
De opdrachtgever draagt de verantwoordelijkheid voor de door of namens hem voorgeschreven constructies en werkwijzen, daaronder begrepen de invloed, die daarop door de bodemgesteldheid wordt uitgeoefend, alsmede voor de door of namens hem gegeven orders en aanwijzingen.
12.8
Indien bouwstoffen of hulpmiddelen, die de opdrachtgever ter beschikking heeft gesteld, dan wel door hem zijn voorgeschreven, ongeschikt of gebrekkig zijn, komen de gevolgen hiervan voor rekening van de opdrachtgever.
12.9
Indien de opdrachtgever een onderaannemer of leverancier heeft voorgeschreven, en deze niet, niet tijdig of niet deugdelijk presteert, komen de gevolgen hiervan voor rekening van de opdrachtgever.
12.10
De gevolgen van de naleving van wettelijke voorschriften of beschikkingen van overheidswege die na de dag van de offerte in werking treden, komen voor rekening van de opdrachtgever, tenzij redelijkerwijs moet worden aangenomen dat de aannemer die gevolgen reeds op de dag van de offerte had kunnen voorzien.

Artikel 13 – Ontbinding
13.1
Op het tijdstip, waarop opdrachtgever in staat van faillissement wordt verklaard, voorlopige surseance van betaling aanvraagt, of een verzoek van opdrachtgever, natuurlijk persoon, tot het van toepassing verklaren van de wettelijke schuldsanering door de rechtbank wordt ingewilligd, of opdrachtgever door beslaglegging, onder curatele stelling of anderszins de beschikkingsbevoegdheid over zijn vermogen of delen ervan verliest, of indien opdrachtgever kennelijk buiten staat geraakt zijn financiële verplichtingen na te komen, heeft Tuin en Huis het recht iedere overeenkomst met opdrachtgever zonder rechterlijke tussenkomst ontbonden te verklaren.
13.2
Door de ontbinding worden de over en weer bestaande vorderingen onmiddellijk opeisbaar.
Opdrachtgever is aansprakelijk voor de door Tuin en Huis geleden schade, onder meer bestaande uit winstderving en transportkosten.

Artikel 14 – Eigendomsvoorbehoud
14.1
De door Tuin en Huis geleverde zaken blijven haar eigendom totdat opdrachtgever alle navolgende verplichtingen uit alle met Tuin en Huis gesloten koopovereenkomsten is nagekomen: -de tegenprestatie(s) met betrekking tot geleverde of te leveren zaak/zaken zelf; -de tegenprestatie(s) met betrekking tot krachtens de overeenkomst(en) door de verkoper verrichte of te verrichten diensten; -eventuele vorderingen wegens niet-nakoming door de opdrachtgever van (een) overeenkomst(en).
14.2
Indien er twijfel bij Tuin en Huis bestaat omtrent de betalingscapaciteit van opdrachtgever, is Tuin en Huis bevoegd de (op)levering uit te stellen, totdat opdrachtgever zekerheid voor de betaling heeft verschaft. Opdrachtgever is aansprakelijk voor de door Tuin en Huis voor deze vertraagde aflevering te lijden schade.
14.3
Indien derden enig recht op de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken willen vestigen of doen gelden, is opdrachtgever verplicht Tuin en Huis zo snel als redelijkerwijs verwacht mag worden daarvan op de hoogte te stellen.

Artikel 15 – Overmacht
15.1
Onder overmacht wordt verstaan omstandigheden die de nakoming van de verbintenis verhinderen, en die niet aan Tuin en Huis zijn toe te rekenen. Hieronder zullen (indien en voorzover deze omstandigheden de nakoming onmogelijk maken of onredelijk bemoeilijken) mede zijn begrepen: oorlog, oorlogsgevaar, burgeroorlog, oproer, molest, brand, waterschade, overstroming, werkstaking, bedrijfsbezetting, uitsluiting, in- en uitvoeringsbelemmeringen, overheidsmaatregelen, defecten aan machinerieën, storingen in de levering van energie, vertraging in de toelevering van materialen aan Tuin en Huis door derden, het om welke reden dan ook niet kunnen inschakelen van de door Tuin en Huis ingeschakelde derden, alles zowel in het bedrijf van Tuin en Huis als bij derden, van wie Tuin en Huis de benodigde materialen of grondstoffen geheel of gedeeltelijk moet betrekken, evenals bij opstal of gedurende transport, al dan niet in eigen beheer. En voorts door alle overige oorzaken, buiten de schuld of de risicosfeer van Tuin en Huis ontstaan.
15.2
Tuin en Huis heeft ook het recht zich op overmacht te beroepen, indien de omstandigheid die (verdere) nakoming verhindert intreedt nadat Tuin en Huis haar verbintenis had moeten nakomen.
15.3
Tijdens overmacht worden de (op)leverings- en andere verplichtingen van Tuin en Huis opgeschort. Indien de periode waarin door overmacht nakoming van de verplichtingen door Tuin en Huis niet mogelijk is langer duurt dan twee maanden, zijn beide partijen bevoegd de overeenkomst te ontbinden, zonder dat er in dat geval een verplichting tot schadevergoeding bestaat.
15.4
Indien Tuin en Huis bij het intreden van de overmacht al gedeeltelijk aan haar verplichtingen heeft voldaan, of slechts gedeeltelijk aan haar verplichtingen kan voldoen, is zij gerechtigd het reeds (op)geleverde c.q. het (op)leverbare deel afzonderlijk te factureren en is de opdrachtgever gehouden deze factuur te voldoen als betrof het een afzonderlijk contract. Dit geldt echter niet als het reeds (op)geleverde c.q. (op)leverbare deel geen zelfstandige waarde heeft. Indien vooraf bedongen kan Tuin en Huis de door haar reeds gemaakte kosten die geen zelfstandige waarde hebben eveneens aan opdrachtgever in rekening brengen.

Artikel 16 - Toepasselijk recht en bevoegde rechter
16.1
Op alle overeenkomsten waarop deze algemene voorwaarden van toepassing zijn verklaard is Nederlands recht van toepassing.
16.2
Alle geschillen voortvloeiende uit de tussen partijen gesloten overeenkomst(en), waaronder begrepen de invordering van verschuldigde geldsommen, dienen te worden voorgelegd aan de Rechtbank Den Haag (in geval van kantonzaken: de kantonrechter).